Sárgabarackarany
Különböző változatait már évszázadok óta ismerik Kínában. Lao Tsz, a
legendás kínai filozófus hitt benne, és a mai táplálkozási szakemberek
is egyetértenek abban, hogy vitamindus és javítja a termékenységet.
Izgató és ízes szerelmi bájital. Elkészítése könnyű, s ha nincs friss
gyümölcs, konzerv sárgabarack is megteszi.
Nyomd ki a sárgabarack levét gyümölcscentrifugával (ha friss
gyümölcsből készíted, először a magokat távolítsd el). Adj minden 50
szem gyümölcshöz 5 méhpempőt.
Reggelire, ebéd vagy vacsora utáni desszertként is kitűnő.
Csokoládés Benediktiner
A csokoládé, a cukor és a likőr elegye gyorsan ható energiaforrás.
100g barnacukor, 150 ml víz, 100g keserű csokoládé, 4tojássárgája,
2,5 ml (fél kávéskanál) Jamaikai szegfűbors, 15 ml (1evőkanál)
feketekávé, 30 ml(2 evőkanál) benediktiner (likőrfajta), 300 ml tejszín.
Lassú tűzön olvaszd meg a cukrot a vízben. Forrásban levő víz fölé
helyezett tálban olvaszd meg a csokoládét, keverd habosra a tojást a
csokoládéval, és add hozzá a jamaikai szegfűborsot és a cukorszirupot.
Hagyd kihűlni, öntsd hozzá a feketekávét és a benediktinert, majd
takard be a tejszínhabbal. Töltsd tálkákba és hűtsd le.
Fagyasztás után fagylaltként is fogyasztható.
Kardamomszirup
Erről a receptről szólt John Partridge, I. Károly király orvosa. A szerelmi
bájitalok és az élénkítő szirupok, nagyon divatosak voltak, midőn
Partridge és a király XIV. Lajos udvarában időzött.
15-15 ml (1 kávéskanál) KARDAMOM, FAHÉJ ÉS CSALÁNMAG; EGY SZÁL,
FINOMRA VÁGOTT GYÖMBÉRGYÖKÉR; 15ml (1 kávéskanál)
ÖSSZEVÁGOTT TENGERI KUTYATEJ (Euphorbia paralias)- HA
BESZEREZHETŐ; 125 ml VÍZ; 125 ml MÉZ
Keverd pépesre a száraz alapanyagokat egy kevés vízzel, majd öntsd
hozzá a maradék vizet. Lassú tűzön főzd egy órán keresztül, azután
add hozzá a mézet.
Felcímkézett edényben tárold a szirupot, vagy sárgabarackkal,
őszibarackkal azonnal fogyaszd el.